MASŁO KAKAOWE NIERAFINOWANE
łupane z bloku
100 % naturalne, natłuszczające i ujędrniające
Brązuje i wygładza skórę na wiele godzin!
Masło kakaowe otrzymywane jest z nasion dojrzałych owoców kakaowca, który rośnie w strefie tropikalnej Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane i w celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Są one prane i mielone, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczyny, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakao (kuch kakaowy).
Masło kakaowe charakteryzuje się zgodnością ze skórą co oznacza, że składniki w nim zawarte są przez skórę w 100 % tolerowane i łatwo się wchłaniają. Opóźnia efekty starzenia się skóry, nadaje skórze jedwabistą gładkość i piękny koloryt.
Masło doskonale nawilża i regeneruje skórę ponieważ zawiera kwas oleinowy; nadaje skórze piękny połysk i aksamitną gładkość.
Zawiera naturalne antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Dlatego nie jełczeje, można je przechowywać nawet kilka lat.
Masło kakaowe ma twardą konsystencję. Temperatura topnienia masła jest zbliżona do temperatury ludzkiego ciała i wynosi ok 36 stopnie Celsjusza. Dlatego po zetknięciu ze skórą przechodzi w stan ciekły, doskonale ją natłuszcza, chroni przed promieniowaniem UV, wykazuje całkowitą bio zgodność ze skórą.
Masło znacząco przyspiesza opalanie, chroni przy tym skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Ma naturalny filtr słoneczny 4.
Nadaje skórze naturalny odcień brązu.
Ma słodki smak i zapach.
Można używać je samo lub łączyć z innymi olejami, np ze słodkich migdałów. Połączyć z olejem roślinnym w proporcjach 80 % masła i 20 % oleju roślinnego.
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie dolewamy do niego olej roślinny i dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia i odstawiamy do lodówki aby ponownie stwardniało. By było jeszcze mniej twarde można spróbować zmienić proporcje np. 70 % masła i 30 % oleju.
Nasze masło kakaowe występuje w wygodnej formie małych kawałków. Ułatwia to odmierzanie odpowiedniej ilości.
Wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej kawałek masła lub kilka i powstałym złotym olejem nasmarować ciało.
Skóra po masażu jest wyraźnie gładsza, natłuszczona i bardziej elastyczna. Nawet po wielu godzinach pozostaje miękka i nie widać śladów przesuszenia.
Masełko kakaowe poprawia koloryt skóry, delikatnie ją opala. Jak na masło naturalne wchłania się dość szybko.
Właściwości:
mocno nawilżające i regenerujące
przyspieszające opalanie
uzupełniające w skórze niedobory witamin
nadające skórze piękny blask
wygładzające
przeciwzmarszczkowe
nie alergizujące
naturalny filtr słoneczny
Zastosowanie:
bezpośrednio na skórę
do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych
do opalania
do zabiegów w salonach kosmetycznych i salonach masażu
INCI: Theobroma Cacao
Poj. 1000g, masełko pakowane w torebki celofanowe z klipsem i etykietą
Producent e-FIORE